Camembert på Melbatoast med tørket frukt- og nøttekompott

Komponert av Thomas Pettersen

4 personer
1 stk Camembert fra Eiker Gårdsysteri, hel eller i skiver
1 pk Melbatoast

Frukt- og nøttekompott:
25 g hasselnøttkjerner
25 g valnøttkjerner, delt i 4
25 g gule rosiner
25 g tørket aprikos, i mindre biter
50 g sukker
50 g rødvinseddik
1 dl vann
1 ss finrevet appelsinskall

Rist hasselnøttene godt i 160°C i ca. 5 minutter.

Fjern skallet og del nøttene i to. Karamelliser sukker og tilsett eddik og vann. Kok opp og tilsett tørket frukt og nøtter. La det småkoke til det begynner å bli seigt (103°C). Serveres avkjølt.

Holdbar i 3 mnd i kjøleskap.

Holtefjell XO med søtlig tomatkompott og olivenolje

Komponert av Ole Martin Alfsen

4 personer
1 stykke Holtefjell XO, ca. 300 g
2 dl olivenolje, extra virgin

Søtlig tomatkompott
1 kg modne plomme/ klasetomater 200 g sukker
Saften av 1 sitron
50 g fersk ingefær
1 ts hel karve
1 ts malt kardemomme*
1/2 ts malt nellik
1 ts salt
1 ts kvernet sort pepper

Fjern kvisthull og del tomatene i biter (hver tomat deles i 8 biter). Skrell og finhakk ingefær. bland alle ingredienser oppi en stålkjele (ikke aluminium). Kokes på lav varme ca. 2 timer. Dette skal bli en tykk, søt, salt, syrlig kompott med god smak av varme krydder.

Legg opp ost og kniv på en fin trefjøl. Kompotten og olivenoljen legges opp i små skåler med skje i. Server gjerne dette sammen med godt landbrød eller baguette.

Kan serveres varm eller kald.

Mutschli salat

Komponert av Halvar Ellingsen

Mutschli salat med ostekrutonger, fiken/macadamia-kompott og honning/sennep crème fraîche

4 personer

1 pk hjertesalat
1 pk red rhubarb salat
1 pk mizuna salat
Vask og tørk salat på tørkepapir
8 skiver loff
Mutschli ost (så det dekker loffen) og skjær loffeskivene i 20 store krutonger. Dekk krutongene med ost og legg dem på rist. Stek dem gyldne i 180°C (ca. 10 minutter).

100 g Macadamia nøtter
150 g tørket fiken
75 g sukker
1/2 dl sherry eddik
1 dl vann
2 stk ferske fiken

Rist Macadamia nøttene i 180°C i 5 minutter. Fjern den harde fikenstilken og del de tørkede fikene i mindre biter. Karamelliser sukker og tilsett eddik og vann. la dette koke opp.

Tilsett tørkede fiken og nøtter, og la koke til 103°C.  Avkjøl og bland i ternet fersk fiken.

4 små rødløk
1 pk Kenyabønner
200 g Mutschli ost i terninger

Skrell og skive løken tynt. Fjern ender fra bønnene og del dem i to. Kok dem møre i godt saltet vann (ca. 5 minutter). Avkjøl i kaldt vann, la tørke på tørkepapir.

4 ss grov Dijon sennep
2 ss honning
1 ss sitronsaft
1 dl crème fraîche
Salt og pepper

Bland sammen sennep, honning og sitron. Rør inn crème fraîche og smak til med salt og pepper.  Bland sammen salat, fiken/Macadamia kompott, rødløkringer, Kenyabønner og osteterninger med litt olivenolje salt og pepper. 

Legg opp salaten på tallerkener. Toppe med ostekrutonger og hell over honning/sennep og crème fraîche. Serveres direkte.

Eiker Tilsiter med eplekompott, eplesirup og nøtteblanding

Komponert av Harald Berger

Eiker tilsiter med eplekompott, eplesirup og nøtteblanding

4 personer

300 g Eiker Tilsiter delt i 4 like store biter

Eplekompott
250 g norske aromaepler (uten skall og kjærne)
75 g sukker
1 ss honning
1 dl tørr hvitvin

Kutt halvparten av eplene i pene terninger. Resten kokes sammen med hvitvin og sukker. Mos avskjæret, smak til med honning og bland inn terningene. Smakes eventuelt til med sitronsaft.

Eplesirup
4 dl eplejuice fra Bagstevold gård
1/3 vaniljestang
1 dl sukker
Kok alt sammen inn til en sirup (107°C). Sil og avkjøl noe.

Nøtteblanding
4 Macadamianøtter, ristede
4 kastanjer (kan kjøpes ferdigskrelte), ristede
2 ss salte gresskarkjerner
Nøttene deles, vendes inn i eplesirupen, og anrettes.

Server gjerne grillet brød ved siden av.

Lukk meny